Teren działania


PSSE w Wieluniu sprawuje nadzór sanitarny na terenie:

  • miasto WIELUŃ
  • gminy: Biała, Czarnożyły, Konopnica, Ostrówek, Osjaków, Mokrsko, Pątnów, Skomlin, Wierzchlas, Wieluń.

Zakres działania
 

Do zadań nadzoru Epidemiologicznego należy:

  • zapobieganie i zwalczanie chorób zakaźnych poprzez stały monitoring sytuacji epidemiologicznej, bieżący nadzór nad placówkami medycznymi i punktami szczepień ochronnych;
  • przeprowadzanie wywiadów epidemiologicznych w przypadku określonych chorób zakaźnych;
  • opracowanie ognisk chorób zakaźnych, w tym zbiorowych ognisk zatruć pokarmowych;
  • systematyczna analiza sytuacji epidemiologicznej poprzez prowadzenie bieżącej analizy zapadalności na choroby zakaźne;
  • prowadzenie rejestracji chorób zakaźnych;
  • nadzór epidemiologiczny nad osobami zakażonymi wirusem zaplenia wątroby oraz pałeczkami Salmonella Shigella i osobami z kontaktu;
  • nadzór nad wykonawstwem szczepień w placówkach medycznych, prowadzeniem dokumentacji szczepień i gospodarką i preparatami szczepionkowymi;
  • prowadzenie ewidencji przychodu i rozchodu szczepionek oraz sporządzanie zbiorcze zapotrzebowań na szczepionki i sprawozdań z wykonanych szczepień;
  • przeprowadzanie kontroli sanitarnych w publicznych i niepublicznych placówkach medycznych połączonych z pobieraniem do badań próbek bakteriologicznych na jałowość i czystość oraz próbek środków dezynfekcyjnych;
  • opiniowanie pod względem higieniczno-sanitarnym i fachowym istniejących placówek medycznych oraz nowo powstałych;
  • współdziałanie z inspekcją weterynaryjną w opracowywaniu ognisk chorób zakaźnych odzwierzęcych.


Do zadań w zakresie Higieny Żywności i Żywienia i PU należy:


  1. Sprawowanie bieżącego nadzoru sanitarnego oraz kontrola przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne dotyczące
    • warunków produkcji , transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz żywienia zbiorowego.
    • warunków zdrowotnych produkcji i obrotu przedmiotami użytku, kosmetykami oraz innymi wyrobami mogącymi mieć wpływ na zdrowie ludzi.
    • kontrola nadzorowanych obiektów pod względem przestrzegania zasad GHP i GMP oraz wdrażania systemu HACCP ze szczególnym uwzględnieniem ich dokumentowania dla potrzeb oceny ryzyka zagrożenia bezpieczeństwa żywności ,
    • natychmiastowych działań związanych z powiadomieniem systemu wczesnego ostrzegania RASFF o niebezpiecznych produktach żywnościowych i środkach żywienia zwierząt,
    • przestrzegania warunków wprowadzania na rynek żywności genetycznie modyfikowanej ze szczególnym uwzględnieniem znakowania środków zawierających GMO
  2. Współpraca z Weterynaryjną Inspekcją Sanitarną, z Organami Administracji Samorządowej i z mediami.
  3. Kontrola jakości zdrowotnej importowanej żywności, dozwolonych substancji dodatkowych, substancji pomagających w przetwarzaniu oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością w miejscach docelowego przeznaczenia.
  4. Pobieranie zgodnie z przepisami próbek środków spożywczych do badań laboratoryjnych.
  5. Załatwianie interwencji i zażaleń od konsumentów


Higiena Komunalna zajmuje się zagadnieniami związanymi z ochroną i higieną środowiska naturalnego oraz środowiska bytowania człowieka, a w szczególności:


  1. Prowadzenie monitoringu jakości wody przeznaczonej do spożycia oraz wód podziemnych wykorzystywanych do zaopatrzenia ludności, poprzez:
    1. pobieranie próbek wody do badań laboratoryjnych;
    2. prowadzenie rejestrów wodociągów oraz punktów pobierania próbek wody na nadzorowanym terenie;
    3. informowanie starostów, wójtów lub burmistrzów o wynikach badań monitoringowych;
    4. sporządzanie ocen na podstawie wyników badań i kontroli jakości wód przeznaczonej do spożycia przez ludność.
  2. Sprawowanie bieżącego nadzoru sanitarnego nad urządzeniami służącymi do zaopatrywania ludności w wodę do spożycia i basenów kąpielowych.
  3. Nadzorowanie jakości wody w basenach kąpielowych oraz wydawanie odpowiednich ocen jakości tych wód.
  4. Sprawowanie nadzoru sanitarnego w zakresie utrzymania należytego stanu higieniczno-zdrowotnego w obiektach użyteczności publicznej: domy pomocy społecznej, hotele, obiekty wczasowo-turystyczne, zakłady fryzjerskie i kosmetyczne, odnowy biologicznej, środki i obiekty transportu osobowego, cmentarze, apteki, domy kultury, stadiony, gabinety masażu i rehabilitacji, kina, pralnie, targowiska, hale sportowe, parkingi, sklepy zielarskie, stacje paliw oraz zakłady opieki zdrowotnej.
  5. Prowadzenie ewidencji obiektów nadzorowanych przez sekcję higieny komunalnej.
  6. Przyjmowanie, ewidencjonowanie, rozpatrywanie i załatwianie skarg i wniosków.
  7. Wydawanie zezwoleń na przeprowadzenie ekshumacji i przewozu zwłok oraz prowadzenie nadzoru sanitarnego nad przeprowadzaniem ekshumacji.
  8. Przygotowywanie projektów decyzji i wykonywanie innych czynności w postępowaniu administracyjnym i postępowaniu egzekucyjnym w administracji w stosunku do podmiotów objętych nadzorem sanitarnym.
  9. Współpraca z organami administracji samorządowej oraz innymi zainteresowanymi instytucjami w celu poprawy stanu higieny środowiska.


Sekcja Higieny Środowiska - Higiena Pracy


Do zadań w zakresie higieny pracy należy kontrola przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne w zakresie:

  • warunków zdrowotnych środowiska pracy,
  • zapobiegania powstaniu chorób zawodowych i innych chorób związanych z warunkami pracy,
  • przestrzegania przez osoby wprowadzające substancje lub preparaty chemiczne do obrotu oraz przez użytkowników substancji lub preparatów, obowiązków wynikających z ustawy o substancjach i preparatach chemicznych,
  • przestrzegania przez podmioty wprowadzające do obrotu prekursory kategorii 2 i 3, obowiązków wynikających z ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii
  • kontrolowanie przestrzegania przepisów dotyczących wprowadzenia do obrotu produktów biobójczych i substancji czynnych oraz ich stosowanie w działalności zawodowej.
  • nadzór i kontrola przestrzegania przepisów określających wymagania dotyczące zakazu wytwarzania i wprowadzania do obrotu środków zastępczych i nowych substancji psychoaktywnych.
  • działanie zgodnie z systemem zarządzania obowiązującym w Stacji.

W dziedzinie oceny warunków zdrowotnych środowiska pracy należy:

  • wykonywanie czynności kontrolnych w zakładach pracy wszystkich branż,
  • ocena narażenia pracowników na działanie czynników szkodliwych występujących na stanowiskach pracy,
  • planowanie przeprowadzenia badań i pomiarów czynników szkodliwych i uciążliwych występujących na stanowiskach pracy.


Do zadań nadzoru Higieny Dzieci i Młodzieży należy:


  1. Dokonywanie oceny stanu sanitarnego zakładów nauczania i wychowania.
  2. Przeprowadzanie higienicznej oceny rozkładów zajęć lekcyjnych w szkołach podstawowych i gimnazjach.
  3. Dokonywanie oceny dostosowania mebli szkolnych do wzrostu uczniów.
  4. Ocena warunków zdrowotnych w pracowniach komputerowych w szkołach.
  5. Ocena realizacji ogólnych wymogów w warsztatach szkolnych praktycznej nauki zawodu oraz typowanie stanowisk pracy do pomiaru czynników szkodliwych i uciążliwych dla zdrowia w środowisku pracy.
  6. Ocena realizacji wymogów w zakresie stosowania niebezpiecznych substancji i preparatów chemicznych w pracowniach i klaso-pracowniach.
  7. Nadzór nad placówkami wypoczynku letniego i zimowego dzieci i młodzieży.
  8. Przygotowanie projektów planów pracy i sprawozdań.
  9. Współpraca ze wszystkimi komórkami organizacyjnymi stacji.
  10. Wykonywanie innych czynności zalecanych przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego.


Do zadań Oświaty Zdrowotnej i Promocji Zdrowia należy:


inicjowanie, organizowanie i prowadzenie działalność oświatowo-zdrowotnej w celu ukształtowania odpowiednich postaw i zachowań prozdrowotnych.

Podstawowe kierunki działalności w zakresie oświaty zdrowotnej i promocji zdrowia wynikają z sytuacji epidemiologicznej, występujących problemów i potrzeb zdrowotnych ludności, zapisów Narodowego Programu Zdrowia i programów podobnych, zadań Państwowej Inspekcji sanitarnej w zakresie profilaktyki i promocji zdrowia.

Główne zadania:

  1. Popularyzowanie zasad zdrowego stylu życia i zachowań prozdrowotnych.
  2. Motywowanie społeczeństwa do dobrowolnego podjęcia pożądanych zachowań sprzyjających zdrowiu.
  3. Nadzór nad prowadzona działalnością oświaty zdrowotnej i promocji zdrowia w placówkach realizujących programy prozdrowotne.
  4. Koordynowanie realizacji programów edukacyjnych.
  5. Organizowanie oraz przeprowadzanie szkoleń, narad dla koordynatorów i realizatorów programów edukacyjnych w powiecie.
  6. Organizowanie konkursów oświatowo-zdrowotnych różnego typu.
  7. Wypożyczanie materiałów edukacyjnych i dystrybucja materiałów wizualnych.
  8. Udzielanie porad metodycznych w zakresie oświaty zdrowotnej i promocji zdrowia.
  9. Współpraca w zakresie realizowanych zagadnień z instytucjami, organizacjami, stowarzyszeniami pozarządowymi oraz mediami lokalnymi.


Do zakresu działania Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Wieluniu w dziedzinie zapobiegawczego nadzoru sanitarnego należy w szczególności:


  1. uzgadnianie miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego , studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego gmin oraz uzgadnianie środowiskowych uwarunkowań zgody na realizację przedsięwzięcia pod względem wymagań higienicznych i zdrowotnych,
  2. uzgadnianie dokumentacji projektowej pod względem wymagań higienicznych i zdrowotnych dotyczących:
    • budowy oraz zmiany sposobu użytkowania obiektów budowlanych,
    • nowych materiałów i procesów technologicznych przed ich zastosowaniem w produkcji lub budownictwie,
  3. uczestniczenie w dopuszczeniu do użytku obiektów budowlanych, oraz środków komunikacji lądowej,
  4. inicjowanie przedsięwzięć oraz prac badawczych w dziedzinie zapobiegania negatywnym wpływom czynników i zjawisk fizycznych chemicznych i biologicznych dla zdrowia ludzi.